Home Current Affairs Quiz Current Affairs Quiz And Gk No. #4

Current Affairs Quiz And Gk No. #4

8
Current Affairs Quiz And Gk: 4 July 2019
Current Affairs Quiz And Gk: 4 July 2019

Job For Govt is providing the Current Affairs quiz for its readers. This is a compilation of the current questions related to current affairs – Economic Review 2019 and police station rankings.

#1. According to the Economic Review 2019, how much India will have to achieve growth per year to become an economy of 5 trillion dollars (trillion) by the fiscal year 2025?

a. 7%
b. 8%
c. 9%
d. 10%

Check Answer

Answer. a. 7%

According to Economic Review 2019, the economy needs a sustained real GDP growth rate of 8 percent for the economy of $ 5 trillion by 2024-25.

It has been reported in the review that during the last five years, the benefits of receiving from the rich have also been opened to the poor.

#2. Under the Swachchh Bharat mission, how many percents of the people of the country have been accessed to the toilets?

a. 93.1%
b. 90%
c. 88.2%
d. 80%

Check Answer

Answer. a. 93.1%

A financial review is stated in 2019 than 93.1 percent of households have access to toilets.

96.6 percent of those who have access to toilets are using them in rural India.

Coverage of 100 percent Personal Household Toilets (IHHL) has been done in 30 States and Union Territories.

#3. According to the Economic Review, how much increase in the working-age population will increase roughly every year during 2021-31?

a. 4.5 million
b. 7.8 percent
c. 8 percent
d. 9.7 million

Check Answer

Answer. 9.7 million

The economic review states that during the 2021-31, the working-age population will grow to 9.7 million rupees per year and during the year 2031-41 to 4.2 million increase.

It has been said that by 2021 nationalization is likely to be less than the total pregnancy rate, the rate of dementia.

#4. At what place has India been told in the wind power during the Economic Review 2019 announcement?

a. Others
b. The third
c. The fourth
d. Fifth

Check Answer

Answer. c. The fourth

The economic survey presented in Parliament by Finance Minister Nirmala Sitharaman states that in the field of wind power.

India is now the fourth and fifth renewable energy institution in the field of solar power.

Energy efficiency programs in India saved 50,000 crores and the reduction in carbon dioxide emissions was 108.28 million tonnes.

#5. According to Economic Review 2019, the market share of electric cars in India is only 0.06 percent, but how much percentage in Norway?

a. 38%
b. 39%
c. 40%
d. 41%

Check Answer

Answer. b. 39%

The Economic Review on Clean Fuel and Environmental Care in India in 2019 stated that the market share of electric cars in India is only 0.06 percent.

Whereas in China, it is 2 percent and Norway has 39 percent.

To increase the market share of electric vehicles, there is a need to increase the battery charging facilities.

#6. Which system has been circulated under the Ministry of Labor and Employment for regular notifications regarding the minimum wage in Economic Review?

a. National Level Dashboard
b. National Labor Court
c. Labor and Income Portal
d. neither of the above

Check Answer

Answer. a. National Level Dashboard

In the review, the National Level Dashboard has been proposed under the Ministry of Labor and Employment for regular notifications regarding the latest salary.

Using the review technology, the minimum wage proposes to make the system simple and efficient.

#7. Which state government has officially announced that in all government interactions, only the word “Transgender” will be used in place of ‘Other gender’ or ‘Third Gender’?

a.West Bengal
b. Kerala
c. Sikkim
d. Telangana

Check Answer

Answer.b. Kerala

The Government of Kerala has officially announced that in all governmental interactions only the word “Transgender” will be used in place of ‘Other gender’ or ‘Third Gender’.

In an order issued by the Government of Kerala, it has been said that transgenders should not be addressed as ‘third gender’ or other gender people.

#8. According to the recent report released by the ILO, for which year in India, the speed of working of laborers will decrease in speed and overall global labor productivity will be reduced by 2%?

a. 2020
b. 2025
c. 2030
d. 2035

Check Answer

Answer. c. 2030

According to the report released by the ILO, increasing global warming will affect agricultural and productivity in particular.

In India, there is a possibility of labor loss equal to 34 lakh full-time employment productivity by the year 2030.

#9. In the ranking of police stations by the Union Home Ministry, in which district of India did the police station get first place?

a. Bikaner
b. Ranchi
c. Barabanki
d. Jalandhar

Check Answer

Answer. a. Bikaner

Kalu Police Station of Bikaner district of Rajasthan got the first position in the ranking of Union Home Ministry. This is an important question in Current Affairs Quiz. 

Campbell police station located in Nicobar district of Andaman and Nicobar Islands is second place and Farca police station in Murshidabad district of West Bengal.

In all the police stations of the country, in this year 2018, 15,666 police stations were tested on various parameters.

#10. Which of the following Indian authors has been appointed as the Director of London-based Nehru Center?

a. Arvind Adiga
b. Chetan Bhagat
c. Sushant Awasthi
d. Amish Tripathi

Check Answer

Answer. d. Amish Tripathi

Author Amish Tripathi has been appointed a director of London-based Nehru Center.

This center belongs to the Indian Council for Cultural Relations (ICCR).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here