Home Current Affairs Quiz Current Affairs Quiz No. #20

Current Affairs Quiz No. #20

12
Current Affairs Quiz

Current Affairs Quiz: 03 September 2019

Gkforest is providing Current Affairs Quiz to our readers. It has a compilation of current affairs questions related to the current affairs of the Ministry of Statistics and GDP.

1. In which country scientists have discovered Skull, about 3.8 million years old skull of human?

a. Kenya
b. Ethiopia
c. Rwanda
d. Somalia

Check Answer

Answer. B. Ethiopia

According to scientists, this is a very important discovery and it has the potential to take the understanding of human development to a level.

Researchers say that the skull belongs to a species called Australopithecus Anamensis.

2. According to the data released by the Ministry of Statistics, India’s gross domestic product (GDP) growth rate in the first quarter of the financial year 2019-20 has been reduced to just what percent?

a. 5 percent
b. 6 percent
c. 8 percent
d. 3 percent

Check Answer

Answer. 5 percent

The GDP growth rate of the first quarter of the current financial year (2019-20) has reached the lowest level of the last 6 years.

India’s GDP was growing at 8 percent in the first quarter of the last financial year.

Gross domestic product or GDP for an economy or country is the total value of goods and services produced in that country over a given period of time. This period is usually one year.

3. The Central Government has recently announced the merger of how many public sector banks with a view to boosting the pace of the economy?

a. 12
b. 15
c. 08
d. 10

Check Answer

Answer d. 10

As a result of this step of the central government, 10 public sector bank merged.

The total number of public sector banks in the country will be reduced from 18 to 12.

Oriental Bank of Commerce and United Bank of India were merged with Punjab National Bank.

Syndicate Bank was merged with Canara Bank. Andhra Bank and Corporation Bank were merged with Union Bank of India.

Allahabad Bank has been merged with Indian Bank.

4. According to a report released by Fitch Solutions Macro Research, which country will become the largest importer of coking coal by 2025?

a. Nepal
b. India
c. China
d. Bangladesh

Check Answer

Answer. B. India

According to the report, coking coal consumption in India is expected to increase by 5.4 percent per annum from 2019 to 2028.

This growth will be due to expansion in the steel industry. India imports most of the coking coal from Australia.

According to the High-Frequency Indicator, India saw a year-on-year increase in imports of coking coal from Australia to 25.8 percent in 2019.

5. Under the Northeast Rural Livelihoods Mission (NERLP), the four states of Mizoram, Nagaland, Tripura and which state have improved their livelihood by empowering rural families?

a. Karnataka
b. Tamil Nadu
c. Sikkim
d. Assam

Check Answer

Answer c. Sikkim

Under this project, about 300,000 people from 1,645 villages were covered and 58 development blocks in 11 districts.

Under this project, 10462 young men and women were trained for various jobs in skill development and planning, out of which about 5,494 people are currently employed.

The project focuses mainly on social empowerment, economic empowerment, partnership development, project management, and livelihood and value chain development.

6. Which country’s Department of Homeland Security has introduced a new regulation allowing migrant families?

a. America
b. Japan
c. Russia
d. Pakistan

Check Answer

Answer. America

This regulation will replace a decades-old court order mandating the care of migrant children.

Most of the migration to America is from Mexico and Central American countries.

America’s southern borders touch Mexico. The equality of culture, language, and food in the border areas of America and Mexico is also encouraging migration.

7. Which Sri Lankan fast bowler has become the highest wicket-taker in T20 International cricket?

a. Nuwan Kulasekara
b. Chaminda Vaas
c. Lasith Malinga
d. Ajanta Mendis

Check Answer

Answer c. Lasith Malinga

Lasith Malinga has become the most successful international bowler in the T20 International with the 99th wicket in the first T20 International against New Zealand.

Lasith Malinga broke the very special record of former Pakistan all-rounder Shahid Afridi.

Shahid Afridi took 98 wickets in 99 International T20 matches. Malinga made his T20 debut against England in 2006.

8. Shotput player Tajinderpal Singh Toor recently won which medal in his last attempt in the Czech Republic by throwing a throw of 20.09 meters?

a. gold medal
b. silver medal
c. bronze medal
d. None of these

Check Answer

Answer. B. silver medal

Tajinderpal Singh Toor has qualified for the World Championship by winning a gold medal at the Asian Athletics Championships in April 2019.

Tajinderpal Singh Toor had earlier throws of 19.09, 19.15, 19.87 and 19.75 meters.

Shivpal Singh also won his gold medal in the same tournament. Shivpal finished first with a throw of 81.36 meters.

9. Yashaswini Deswal of India won the gold medal in how many meters air pistol event for women in ISSF World Cup released in Rio de Janeiro?

a. 10 m
b. 20 meters
c. 50 meters
d. 100 meters

Check Answer

Answer. 10 m

Yashaswini scored 236.7 in the eight-man final and finished first. With this victory of Yashaswini, India now has a total of five medals along with three gold medals and has reached the first place in the points table.

10. Which Lieutenant General has taken over as Vice Chief of Army Staff?

a. Paramjeet Singh
b. Manoj Mukund Naravane
c. Ranbir Singh
d. Taranjit Singh

Check Answer

Answer. B. Manoj Mukund Naravane

Lieutenant General Naravane was earlier heading the Eastern Command of the Army which takes care of India’s nearly 4000 km long border with China.

He served in several commands during his 37 years of service, was active in counter-terrorism operations in Jammu and Kashmir and the Northeast and held many important responsibilities.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here