Home Current Affairs Quiz Current Affairs Quiz No. #9

Current Affairs Quiz No. #9

29
current affairs daily quiz
current affairs daily quiz

Job For Govt is providing the current affairs in English for its viewers. Here’s a compilation of test questions related to today’s current affairs in English of- Agriculture Census and Women’s Startup Summit.

Current Affairs In English: July 11, 2019

#1. Which Country has been declared as Measles-free by the World Health Organization?

a. Sri Lanka
b. Nepal
c. Bangladesh
d. Pakistan

Answer. a. Sri Lanka

Sri Lanka has become the 5th country of South Asia to be declared as Measles-free by World Health Organization (WHO).

Sri Lanka also got control over measles after one year of rubella control.

Maldives, Bhutan, Korea and East Timor are the other countries to get rid of measles.

Measles is a serious and highly contagious disease which can cause fatal illnesses such as encephalitis, diarrhea, dehydration, pneumonia, ear infections, and permanent vision loss.

#2. According to the 10th Agriculture Census (2015-16), the percentage of operating ownership of women in agriculture has increased from 13% in 2010-11 to what percentage in the year 2015-16?

a. 15 percent
b. 16 percent
c. 14 percent
d. 18 percent

Answer. c. 14 percent

About 80% of the total active population of the agricultural sector is employed, out of which 33% are also engaged in the agricultural labor force and 48% as a self-employed farmer.

According to Economic Survey 2017-18, increased participation of women in agriculture has resulted in an increase in migration of men in urban areas.

The first census was done in the year 1970-71.

#3. How many central labor laws related to business security, health and workplace have been creating a code?

a. 15
b. 12
c. 10
d. 13

Answer. d. 13

This code will apply to those establishments where 10 or more employees are employed.

Labor laws of the country are quite complex and the government wants to make it easy.

This will benefit about 400 million people in the organized and unorganized sector.

#4. Which state government has recently decided to pay compensation of Rs 7 lakh to families of farmers who have committed suicide in the last five years?

a. Andra Pradesh
b. Bihar
c. Jharkhand
d. Gujarat

Answer. a. Andra Pradesh

According to the district crime records bureau, about 1,513 farmers committed suicide during the year 2014-19.

The Chief Minister ordered the District Magistrates to collect the compensation related to the farmers’ suicides in the respective districts.

And collect compensation from the district collector from their district and know the compensation to every farmer’s family.

#5. Which of the following medal wins in the 100-meter race of women in the 30th Summer University Games organized by Runika Dutty Chand in Italy?

a. silver medal
b. bronze medal
c. gold medal
d. None of these

Answer. c. gold medal

He is the first Indian to win gold in a 100-meter race in any of the Summer University’s editions.

Dutti Chand won the race taking the time of 11.32 seconds in the 100 meters event.

He has also won two silver medals in Asian Games. Dutti Chand is training for the Tokyo Olympics these days.

#6. In which of the following locations was the meeting of the Indo-ASIAN Trinok Trade Ministers held recently?

a. new Delhi
b. Male
c. Singapore
d. Istanbul

Answer. a. New Delhi

The meetings of the Business Ministers of India-Asian Trio (Troika) were held in New Delhi.

The purpose of the meeting was to discuss the ongoing regional economic partnership.

ASIAN is a group of 10 Southeast Asian countries.

#7. Where is the Women’s Startup Summit 2019 organized in India?

a. Mumbai
b. Kochi
c. Vadodara
d. Chandigarh

Answer.b. Kochi

In order to promote women entrepreneurship in India, Kerala Startup Mission will organize Women’s Startup Summit in Kochi on August 1.

The theme of this summit is Developing an Inclusive Entrepreneurship Ecosystem.

Women professionals, entrepreneurs, and women from the corporate sector can also participate in this conference.

#8. Kyriakos Mitsotakis was recently elected as Prime Minister of which country?

a. Japan
b. South Korea
c. Indonesia
d. Greece

Answer. d. Greece

Kyriakos Mitsotakis took oath as the new Prime Minister of Greece after winning the elections.

He defeated leftist leader Alexis Cyprus. They have expressed their commitment to end the economic crisis.

#9. World population day is celebrated on which of the following days?

a. July 10
b. 12 July
c. 11 July
d. 09 July

Answer. c. 11 July

The main purpose of celebrating this day is to make people aware about various subjects related to the growing population.

Various programs are organized on this day in which people are warned against the danger due to population growth.

China and India are the world’s most populous countries.

It was launched by the governing council of the United Nations Development Program (UNDP) in 1989.

#10. Which of the following Indian footballer has won the title of AIFF “Player of the Year”?

a. Gurpreet Singh Sandhu
b. Message shrimp
c. Sunil Chhetri
d. Uddanta Singh

Answer. c. Sunil Chhetri

India’s star football player Sunil Chhetri has been chosen as the “Player of the Year” in the AIFF male category.

Sunil Chhetri has won this title record for the sixth time. Sunil Chhetri has played 109 matches for India.

Read This Current Affairs In English

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here