Home Current Affairs Quiz Current Affairs Gk Today Learn & Play Quiz No. #1

Current Affairs Gk Today Learn & Play Quiz No. #1

19
Current Affairs Gk Today Learn & Play Quiz -1 July 2019

Current Affairs Gk Today is providing the Current Affairs quiz for its readers. Here’s a compilation of questions related to Current Affairs – Cricket World Cup and RBI Deputy Governor.

Current Affairs Gk Today Play Quiz Of July 1, 2019

#1. Which state government recently included 17 OBC castes in Scheduled Castes?

a. Madhya Pradesh
b. Uttar Pradesh
c. Bihar
d. Haryana

Check Answer

Answer b. Uttar Pradesh

Following this decision, the government directed the authorities to issue caste certificate to the families of these 17 castes.

The castes that have been added in this list are Nishad, Bind, Mallah, Kevat, Kashyap, Bharat, Dhivar, Batham, Machwara, Prajapati, Rajbhar, Kahar, Pumar, Dhimar, Manjhi, Taha and Gaur, who were earlier other backward people. Castes were included in the category of OBCs.

#2. Who is the first US president to visit North Korea’s?

a. Barack Obama
b. Donald Trump
c. Bill Clinton
d. None of these

Check Answer

Answer. b. Donald Trump

US President Donald Trump met North Korean leader Kim Jong-i in Pyongyang on Sunday. He is the first American president to reach North Korea.

#3. When are ‘National Doctors Day’ celebrated?

a. July 1
b. July 2
c. July 3
d. July 4

Check Answer

Answer. a. July 1

National Doctors ‘Day is celebrated on July 1 every year to honor doctors’ dedication and honesty.

It is celebrated on his birth anniversary and death anniversary to pay tribute and honor to the famous doctor Dr. Bidhan Chandra Roy. He was born on July 1, 1882, in Patna district of Bihar.

#4. ‘Lessons Life Taught Me Unknowingly’ Whom of these is the autobiography?

a. Rishi Kapoor
b. Anupam Kher
c. Anil Kapoor
d. Sunil Shetty

Check Answer

Answer. b. Anupam Kher

The biography of the Bollywood actor “Lessons Life Taught Me Unknowingly” will be released on August 5, 2019, in this book, various aspects life of Anupam Kher have been described.

This book is being published by the Penguin Random House.

#5. In which country did the ancient idols of Shree Ram Chandra and Hanuman Ji reveal more than 4,000 years old during excavation?

a. Iran
b. Italy
c. Iraq
d. Germany

Check Answer

Answer. c. Iraq

An archaeological excavation in Iraq has detected the murals of Shri Ram Chandra Ji and Hanuman Ji.

An excavation in the Suleimaniah area of ​​Iraq has shown that 4200 years old murals are with images of Shri Ram Ji, Laxman Ji, and Hanuman Ji.

#6. In which state was the ‘Chamba Sacred Langur’, a species of extinct garlanded in the world, found again?

a. Assam
b. Himachal Pradesh
c. Meghalaya
d. None of these

Check Answer

Answer.b. Himachal Pradesh

After 91 years in Chamba district of Himachal Pradesh, a species of langur has been found.

Earlier in the year 1928, this langur was observed in Chamba district and no information was received from the year 1928- 2012.

#7. Who became the first captain to have five consecutive half-centuries in the Cricket World Cup?

a. Sarfraz Ahmed
b. Virat Kohli
c. FF du Plessis
d. Aaron Finch

Check Answer

Answer.b. Virat Kohli

Virat Kohli made an interesting world record in the World Cup while playing a half-century offensive against England.

He has become the first captain of the world to have five consecutive half-centuries in the World Cup.

Aaron Finch has scored more than 50 runs in this World Cup as captain in 4 innings.

Speaking as a player, Australian cricketer Steve Smith had scored more than 50 times in five consecutive innings in World Cups in the 2015 World Cup before Kohli.

#8. Which state has recently taken the decision of NRC like Assam?

a. Nagaland
b. Bihar
c. Assam
d. Madhya Pradesh

Check Answer

Answer. a. Nagaland

Now after the updating of the National Register of Citizens in Assam, neighboring state Nagaland has also decided to update this list.

The list will be prepared in 60 days, starting from July 10, 2019.

The Nagaland Government is going to set up the Register of the Indigenous Inhabitants of Nagaland (RIIN) to deal with the problem of fake certificates.

#9. Which Bollywood actress has decided to quit acting while citing religious reasons?

a. Zarine Khan
b. Amisha Patel
c. Katrina Kaif
d. Zarah Wasim

Check Answer

Answer. d. Zayara Wasim

Actor Zayera Wasim, famous for the film Dangle, has decided to bid goodbye to act.

Zayera Wasim has told that he has completed five years working in Bollywood but he is not happy with his work.

Jaira has said that he was wandering from his faith in the face of the industry.

#10. Who among the following has recently been made the RBI’s deputy governor?

a. NS Vishwanathan
b. RP Verma
c. S.P Chaudhary
d. K. K. Shankar

Check Answer

Answer. a. NS Vishwanathan

RBI has appointed NS Vishwanathan to be the deputy governor of the Reserve Bank of India for a year.

According to the order issued by the Ministry of Personnel on Monday.

The Appointments Committee of Cabinet has approved Viswanathan for one year and the re-appointment of Deputy Governor. Their appointment will be effective from July 4.

Hope You read the properly Current Affairs Gk Today. Now play quiz, to improve your learning. Also, check job for govt notification.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here